Vluchtelingenopvang in Maurik

Foto: CC0

De gemeente Buren gaat in Maurik een noodopvanglocatie realiseren. Op een stuk grond aan de rand van het dorp komen chalets met plaats voor 180 Oekraïense vluchtelingen. Het stuk grond ligt tussen de Groenestraat, Saffatinstraat en Achthontstraat. De gemeente gaat de locatie de komende weken geschikt maken voor opvang. Dat gebeurt samen met Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Er komen 36 chalets en voorzieningen zoals elektriciteit en riolering.

Welkom

De vluchtelingen zijn welkom als de locatie klaar is. De verwachting is dat dit eind juni zal zijn. Zij zullen er minimaal een halfjaar verblijven. De locatie is ook geschikt voor opvang in de wintermaanden. De opvang wordt gebouwd voor een periode van twee jaar. Burgemeester Josan Meijers: “Wie de beelden ziet en de verhalen hoort van al die vluchtelingen kan niet onbewogen blijven. Als gemeente willen wij graag een bijdrage leveren.”

Geschikte locatie

Gezamenlijk zorgen de veiligheidsregio’s in Nederland voor 50.000 opvangplaatsen. Eerder bood de gemeente Buren drie bestaande locaties aan voor de mogelijke opvang van vluchtelingen. Dat betrof een deel van het gemeentehuis in Maurik, het Dorpshuis in Zoelen en de leegstaande bassischool in Asch. Deze locaties blijken niet het meest geschikt voor vluchtelingenopvang. Daarom is de gemeente op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. Het stuk grond in Maurik is geschikt omdat hier een grotere groep vluchtelingen goed kan worden opvangen. Voor hen is het prettig om te verblijven in de buurt van de voorzieningen in het dorp. De eigenaars van het stuk grond stellen het beschikbaar aan de gemeente.

Trots

De gemeente heeft de directe omwonenden van de locatie en de overige inwoners van Maurik per brief geïnformeerd. Burgemeester Meijers: “De vluchtelingen hebben huis en haard moeten verlaten. Zij bevinden zich in een vreselijke situatie. Als gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders zijn we trots dat we hen op deze manier kunnen helpen.” Bron: Gemeente Buren

Cookieinstellingen