Tegels eruit, groen erin!

Foto: CC0

De gemeente Buren wil samen met inwoners, ondernemers en organisaties zorgen voor meer groen. Door het weghalen van tegels stroomt regenwater beter de grond in en wordt het minder heet in de tuin.

Dit jaar doet de gemeente Buren daarom mee aan het NK Tegelwippen van maart t/m oktober 2022. De gemeente organiseert in deze periode verschillende acties. Zo wordt het voor inwoners makkelijker én leuker om tegels uit de grond te halen. Tegels eruit, planten erin! Iedereen kan meedoen. Meld uw eigen actie aan via [email protected]. Dan nemen we contact met u op.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast. Dit komt omdat in onze omgeving veel stenen liggen. Al die stenen worden erg warm op een hete dag. Ze laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of een kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Pieter Neven, wethouder duurzaamheid: “Meer groen in de tuin heeft veel voordelen voor onze gezondheid en omgeving. Een groene tuin geeft verkoeling in de zomer en zorgt dat water beter weg kan lopen. Dieren vinden voedsel in een groene tuin en de lucht in een tuin met veel planten is schoner. Goed voor mens en dier! Een goede reden om mee te doen aan het NK Tegelwippen. Ik hoop dat zoveel mogelijk inwoners meedoen. Tegel eruit, plantje erin!”

Hoe kunnen inwoners meedoen?

Inwoners kunnen als ze tegels in hun tuin vervangen door groen dat melden via www.nktegelwippen.nl (met bewijsfoto). Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de gemeente Buren. Zo laten de gemeente en inwoners samen zien dat ze voor een groenere gemeente Buren gaan. De gemeente maakt kans op de Gouden Tegel. Ook inwoners maken kans op mooie prijzen!

Tegeltaxi en gratis plantje

De Tegeltaxi van de gemeente haalt tegels gratis bij inwoners op. Op zaterdag 23 april rijdt hij voor het eerst door de gemeente. Inwoners kunnen maximaal tien vierkante meter tuintegels aanmelden. Dat zijn maximaal honderdelf tegels van dertig bij dertig centimeter. Ook kunnen inwoners hun tegel ruilen voor een gratis plantje. Dat kan op 22 en 23 april bij een aantal tuincentra in de buurt. Voor deze twee acties kunnen inwoners zich aanmelden vanaf 4 april 2022 via www.buren.nl/tegelwippen.

Aanmelden

Inwoners die mee willen doen aan het NK Tegelwippen vinden meer informatie op www.buren.nl/tegelwippen.

Bron: Gemeente Buren

Cookieinstellingen