Nieuwe gemeenteraad ontvangt koffertje Buren

Foto: CC0

In de raadsvergadering van gisterenavond ontving de nieuwe raad het koffertje van Buren. Dit koffertje bevat de overdrachtsdocumenten die de nieuwe raad op weg helpen. Alle raadsleden zijn beëdigd om hun functie als volksvertegenwoordiger de komende vier jaar te kunnen vervullen. Naast een nieuwe raad heeft onze gemeente vanaf vandaag ook een nieuwe griffier (interim).

De voorzitter van de raad, burgemeester Meijers heeft alle raadsleden en burgerraadsleden beëdigd. De huidige raad kent zeven nieuwe raadsleden. Julian van Blijderveen (VVD), Peter van Dijk (CDA), Jur Marringa en Mary-Ann Arentz (PvdA-GroenLinks), Helma Hoek, Gerard van Droffelaar en Louis de Koning (Gemeentebelangen Buren). Naast raadsleden kennen de politieke partijen ook burgerraadsleden. De volgende nieuwe burgerraadsleden zijn beëdigd: Annet Schimmel (VVD), Thomas Jansen, Willem van Blijderveen (CDA) en Jan Diederik van den Berg (D66).

Raadsleden

De raad vertegenwoordigt onze inwoners en stelt de hoofdlijnen van het gemeentebeleid vast. Hoe? Met steun van medewerkers van de gemeente leggen de burgemeester en wethouders beleidsvoorstellen voor aan de raad zodat raadsleden daar met elkaar een beslissing over kunnen nemen. Tot slot houdt de raad ook toezicht op de uitvoering van het vastgestelde beleid. In raadsvergaderingen nemen raadsleden besluiten over raadsvoorstellen die bijvoorbeeld gaan over ons verkeer, milieu, gezondheidszorg, cultuur en sport.

Burgerraadsleden

Naast raadsleden kent de gemeente Buren ook burgerraadsleden. Deze hebben wel op de kandidatenlijst gestaan, maar zijn niet gekozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Na de verkiezingen worden ze aangewezen door de fractie. In een raadsperiode vertegenwoordigen zij de fractie met werkbezoeken, nemen net als raadsleden deel aan onze gemeentelijke werkgroepen en verdiepen zich in raadsvoorstellen om een bijdrage te leveren in de besluitvorming van de raad.

Wisseling griffier

Elsa Weijenberg gaat per 1 mei als griffier in de gemeente Druten aan de slag en Jan Jaap Rochat neemt deze rol tijdelijk waar. Rochat is interim en werkte hiervoor tijdelijk bij de gemeente Roosendaal en daarvoor in Zundert. De griffier is het eerste aanspreekpunt van de raad en geeft ondersteuning aan raadsleden door ze te adviseren in hun rol als raadslid en levert daardoor een cruciale bijdrage in het functioneren van de lokale democratie.

Overdracht

Om de nieuwe raadsleden op weg te helpen, ontvingen zij in het koffertje van Buren de overdrachtsdocumenten waaronder het startprogramma om de nieuwe raad in te werken, het informatiedossier, samenwerken aan de toekomst van Buren en “van gemeenteraad tot gemeenteraad”.

Bron: Gemeente Buren

Cookieinstellingen