Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal inwoners van Buren met een betalingsachterstand bij een of meer overheidsinstanties in twee jaar tijd gedaald, van 2860 naar 2490. Dit betekent dat vorig jaar 1 op de 9 inwoners van Buren een rekening bij de overheid open had staan, wat lager is dan het gemiddelde in Nederland.
De Belastingdienst is de grootste schuldeiser onder de overheidsinstanties en dit geldt ook voor Buren. Zo hebben 1640 particulieren een belastingschuld en 910 lopen achter bij het terugbetalen van toeslagen. Er zijn ook schuldenaren die een betalingsregeling met de fiscus hebben getroffen, waarbij sommigen zowel een belasting- als een toeslagenschuld hebben.
Buiten de Belastingdienst hebben ook andere overheidsinstanties in Buren inwoners met openstaande rekeningen. Bijvoorbeeld, 250 inwoners hebben een betalingsachterstand bij het CAK omdat zij al zes maanden geen zorgpremie hebben betaald. Daarnaast zijn er 200 mensen met een achterstand bij het CJIB, voornamelijk voor verkeersboetes.
Landelijk is het totaal aantal mensen met schulden bij de overheid in twee jaar gedaald, met uitzonderingen zoals te laat betalen van verkeersboetes en studieschulden. In Buren is juist een stijging te zien bij de verkeersboetes, terwijl het aantal mensen met studieschulden stabiel blijft.
Opvallend is dat hoewel het aantal mensen met betalingsachterstand afneemt, het totale schuldbedrag en de achterstallige maanden niet verminderen.
Arjan Vliegenthart, directeur van financieel voorlichtingsbureau Nibud, suggereert een radicale oplossing: kwijtschelding van hardnekkige schulden. Hij benadrukt dat sommige groepen niet kunnen profiteren van economische groei en daarom een helpende hand nodig hebben.