De huisartsenzorg in Buren wordt geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, zo blijkt uit recent onderzoek. Met slechts \'e\'en huisarts beschikbaar voor elke 1543 inwoners, ligt het aantal huisartsen in de regio beduidend lager dan in vergelijkbare gemeenten. Het gemiddelde aantal huisartsbezoeken per jaar in Buren is 4,9 keer, wat aantoont dat pati\'enten hier minder frequent een beroep doen op medische hulp in vergelijking met andere gemeenten.
Opvallend is dat 45 tot 55 procent van de huisartspraktijken in de regio, inclusief Buren, momenteel een gedeeltelijke of volledige pati\'entenstop hebben ingesteld. Hoewel specifieke cijfers voor Buren ontbreken, vormt deze trend een zorgwekkende ontwikkeling voor de lokale gezondheidszorg. Een bredere context toont aan dat het huisartsentekort in heel Nederland als 'nijpend' wordt bestempeld, wat resulteert in bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden.
De Algemene Rekenkamer rapporteert niet alleen over het groeiende tekort aan huisartsen, maar ook over de verdelingsproblemen in de sector. Hoewel verwacht wordt dat het personeelstekort in de huisartsenzorg zal stijgen naar 16 procent in 2034, heeft recent onderzoek aangetoond dat de gestelde 'verdelingsproblemen' niet volledig accuraat zijn. Bij spoedgevallen in Buren moet een huisarts binnen vijftien minuten ter plaatse kunnen zijn, met regionale variaties die de zorgtoegang kunnen beïnvloeden.
Op basis van vergelijkingscriteria met vijftien gemeenten die sterk op Buren lijken, worden de uitdagingen in de lokale huisartsenzorg blootgelegd. De verschillen in beschikbaarheid van huisartsen en de frequentie van huisartsbezoeken werpen een scherp licht op de huidige situatie en wijzen op de noodzaak van gerichte acties om de toegang tot kwalitatieve zorg in de regio te verbeteren.