Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat van elke honderd samenwonende stellen in Buren er 25 binnen tien jaar weer uit elkaar gaan. Dit betekent dat Buren relatief slecht scoort op het gebied van relatiestabiliteit in vergelijking met soortgelijke gemeenten.
Demograaf en 'liefdesonderzoeker' Willem Vermeulen heeft onderzocht dat sociaal-economische factoren en de sociale omgeving invloed hebben op relatiebreuken. Het blijkt dat gelovigen die tussen andere gelovigen wonen minder vaak uit elkaar gaan. Ook financiële stabiliteit speelt een belangrijke rol; stellen met meer vermogen blijven vaker bij elkaar.
In 2023 zeiden 83 stellen in Buren 'ja' tegen elkaar. Niet alle bruidsparen woonden op dat moment in de gemeente. Het aantal huwelijken in Buren ligt iets lager dan in vergelijkbare gemeenten. De leeftijden van bruiden en bruidegoms variëren, met de jongste bruid en bruidegom tussen de 20 en 25 jaar oud.
In 2023 eindigden 41 getrouwde mannen en 36 vrouwen hun huwelijk in Buren. Relatief gezien worden er meer scheidingen geregistreerd dan in vergelijkbare gemeenten. De leeftijden van gescheiden mannen en vrouwen variëren, met de jongste scheidingsgevallen in de leeftijdscategorie van 20 tot 25 jaar oud.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vastgesteld dat vijftien gemeenten het meest vergelijkbaar zijn met Buren, waaronder Borsele, Krimpenerwaard, West Betuwe, en andere. Deze vergelijking hielp bij het identificeren van de relatiestatistieken in Buren.